گزارش مديركل آژانس بين المللی انرژی اتمی درباره جمهوری اسلامی ايران منتشر شد

 

آژانس بين المللى انرژى اتمى در گزارش تازه خود متذکر شده است كه در تأسيسات اتمى اصفهان كه فعاليت خود را در ماه اوت از سرگرفته، چندين هزار كليوگرم اكسيد اورانيوم به گاز هگزافلوريد اورانيم تبديل شده است
روزنامه هندلزبلات چاپ آلمان روز جمعه در گزارشی اعلام كرد كه اروپا در ارجاع پرونده ايران به شورای امنيت با سياست آمريكا همسو شده‌است
 

اخبار روز: www.iran-chabar.de

شنبه ١٢ شهريور ١٣٨۴ – ٣ سپتامبر ٢٠٠۵


گزارش كتبی "محمد البرادعی " مديركل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی در باره فعاليت های هسته ای ايران و چگونگی اجرای مفاد قطعنامه سه هفته پيش نشست اضطراری شورای حكام، از طريق سيستم الكترونيكی به نمايندگان سی و پنج كشور عضو شورای حكام آژانس بين‌المللی انرژی اتمی ارايه شد.
شورای حكام آژانس بين‌المللی انرژی اتمی در نشست اضطراری سه هفته قبل خود از البرادعی خواسته بود تا سوم سپتامبر گزارش كتبی درباره آخرين وضعيت پرونده فعاليت هسته ای ايران و روند اجرای قطعنامه اين نشست اضطراری به شورا ارايه دهد.
اين گزارش يك روز قبل از موعد مقرر حاضر و در اختيار اعضای شورای حكام قرار گرفت.
يك عضو دفتر مديركل آژانس بين‌المللی انرژی اتمي، روز جمعه با اعلام اين خبر به خبرنگار ايرنا در وين گفت: مفاد اين گزارش كتبی محرمانه است و در اختيار خبرنگاران قرار داده نخواهد شد.
وی گفت: گزارش كتبی مديركل آژانس پس از انتشار در اختيار اعضا قرار گرفت و در مرحله بعد، سی و پنج ‬كشور عضو شورای حكام درباره مفاد آن در نشست فصلی شورای حكام در نوزده سپتامبر (بيست و هشت شهريور ماه) جاری بحث و گفت وگو خواهند كرد.
هر چند كه متن اين گزارش محرمانه تلقی شده است، اما منابع ديپلماتيك در وين به ايرنا گفتند، البرادعی در اين گزارش موضوع ارجاع پرونده ايران را به شورای امنيت سازمان ملل مطرح نكرده، اما از سرگيری فعاليت مركز "يو.سي.اف" اصفهان را مورد انتقاد قرار داده است.
البرادعی در اين حال تعليق فعاليت اين مركز در گذشته توسط ايران را امری داوطلبانه و بدون الزام آور حقوقی عنوان كرده است.
اين منابع افزودند: البرادعی در اين گزارش ضمن تشريح فعاليت‌های هسته ای ايران از گذشته‌های دور تاكنون، اين فعاليت‌ها را مغاير با پيمان منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان.پي.تي) ندانسته است.
به گفته منابع غير رسمي، البرادعی در اين گزارش همچنين تاييد كرده است كه منشاء آلودگی سانتريفوژهای ايران - يكی از دو ابهام باقی مانده- خارجی بوده و اين ابهام حل شده است.
مدير كل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی همچنين در گزارش خود به اعضای شورای حكام اعلام كرده است كه بازرسان شواهد محكمی مبنی بر تلاش ايران برای توليد سلاح هسته ای به دست نياورده اند.
به گزارش ايرنا، ديپلمات‌ها در وين همچنين لحن گزارش البرادعی را آرام و همراه با نرمش ارزيابی كرده اند.

در همين حال دويچه وله، راديو فارسی صدای آلمان، در خبری مربوط به گزارش جديد البرادعی از قول او نقل کرده است که رئيس آژانس بين المللی اتمی در اين گزارش تصريح کرده است هنوز نسبت به صلح آميز بودن برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی اطمينان کامل نداريم.
بنابر اين گزارش آژانس بين المللى انرژى اتمى در گزارش تازه منتشره خود درباره برنامه اتمى جمهورى اسلامى متذكر شده است كه در تأسيسات اتمى اصفهان كه فعاليت خود را در ماه اوت از سرگرفته، چندين هزار كليوگرم اكسيد اورانيوم به گاز هگزافلوريد اورانيم تبديل شده است. اين گزارش پانزده صفحه اى جديد شب گذشته در اختيار اعضاى شوراى حكام آژانس بين المللى انرژى اتمى در وين گذارده شد.
محمد البرادعى رييس آژانس بين المللى در اين گزارش از اين امر شكوه و گله كرده است كه آژانس مزبور عليرغم تحقيقات و بازرسيهاى دو ساله خود، هنوز هم با قاطعيت و اطمينان كامل نميتواند بگويد كه آيا جمهورى اسلامى برنامه هسته اى سرى به منظور توليد سلاحهاى اتمى در دست دارد يا نه.
به گفته البرادعى، هنوز هم بسيارى از نكات در مورد برنامه اتمى جمهورى اسلامى ناروشن و مبهم است، از جمله ساخت و توسعه دستگاه هاى سانتريفوژ. با وجود اين، جمهورى اسلامى گزارش آژانس بين المللى را تاييدى ميداند بر اهداف صلح جويانه اش در استفاده از انرژى هسته اى.
به گفته على لاريجانى دبير شوراى عالى امنيت ملى، اين گزارش تازه منتشره نشان ميدهد كه جمهورى اسلامى هيچگاه از برنامه اتمى خود براى مقاصد غيرمشروع و غيرقانونى استفاده نكرده و تنها اهدافى مسالمت آميز را دنبال ميكند. وى اظهار داشت كه آژانس بين المللى انرژى اتمى به اين نتيجه رسيده كه آثار اورانيوم غنى شده ناشى از آلودگى دستگاهها و اجزايى است كه از خارج به ايران وارد شده است.
اين درحاليست كه در گزارش آژانس بين المللى آمده است، اكثر آثار اورانيوم غنى شده از پاكستان سرچشمه ميگيرند، اما در حال حاضر اعلام نتيجه اى قطعى و نهايى در اينباره ممكن نيست.
از سرگيرى توليد گاز هگزا فلوريد اورانيوم از جمله مسايلى بود كه سبب بروز اختلافاتى تازه ميان جمهورى اسلامى و اتحاديه اروپا گرديد كه در ماه دسامبر سال گذشته ميلادى به توافقهايى نسبى دست يافته بودند. ايران در ماه دسامبر دو هزار و چهار متعهد شده بود كه تمامى فعاليتهايى را كه ميتواند به غنى سازى اورانيوم منجر شود، به حال تعليق درآورد.
در اين ميان جمهورى اسلامى پيشنهادهاى اروپا را رد كرده و بر حق خود به غنى سازى اورانيوم پافشارى ميورزد. دولت جديد جمهورى اسلامى حتى حاضر به انجام گفتگو با سه كشور اروپايى آلمان، فرانسه و بريتانيا نبوده و آژانس بين المللى را طرف مذاكره خود ميداند.
حال قرار است كه شوراى حكام آژانس بين المللى انرژى اتمى، دور تازه اى از بحث و مشورتهاى خود درباره پرونده هسته اى جمهورى اسلامى را در تاريخ نوزدهم سپتامبر برابر با بيست و هشت شهريور ماه آغاز كند

همسويی آمريکا و اروپا
روزنامه هندلزبلات چاپ آلمان روز جمعه در گزارشی اعلام كرد كه اروپا در ارجاع پرونده ايران به شورای امنيت با سياست آمريكا همسو شده‌است.
اين روزنامه نوشت: اروپايي‌ها با ملحق شدن به سياست سختگيرانه آمريكا عليه برنامه‌های هسته‌ای ايران، در صدد ارجاع پرونده اين كشور به شورای امنيت سازمان ملل هستند.
اين روزنامه افزود: بنا به گفته برخی محافل ديپلماتيك اتحاديه اروپا، سه كشور انگليس ، فرانسه و آلمان تلاش مي‌كنند كه در جلسه آتی شورای حكام آژانس بين‌المللی انرژی هسته‌ای كه در تاريخ نوزده سپتامبر برگزار خواهد شد، رای اكثريت اعضای شورای حكام را برای اقدامات بعدی در پرونده ايران بدست بياورند.
به نوشته اين روزنامه آلماني، از جمله دلايل اروپا برای اتخاذ اين تصميم، عصبانيت آنها از خودداری ايران در انجام مذاكرات و نيز از سرگيری فعاليت تاسيسات اتمی اين كشور در اصفهان است.
اين روزنامه در عين حال افزود: بزرگترين مشكل اروپايي‌ها و آمريكا در رسيدن به هدف خود اين است كه بنا به اطلاعات دريافتي، گزارشی كه قرار است روز شنبه توسط "محمد البرادعي" رييس آژانس انرژی اتمی درباره فعاليت‌های هسته‌ای ايران منتشر شود، بسيار ملايم است و آنگونه نيست كه آنها بتوانند از آن در جهت خواسته خود استفاده كنند.

 

  © www.peshmergekan.com

2005-09-03 14:37